
CENDOL DURIAN
BAHAN-BAHAN
50g tepung beras
100g tepung kacang hijau
10-20 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
beberapa titis pewarna hijau
100g durian segar(dilecek)
250g gula melaka , 150g gula batu
50g kacang merah besar
500ml santan
Cara membuat:
- Rendam kacang merah semalaman.Toskan dan rebus hingga lembut.
- Masukkan daun pandan ke dalam i liter air.Kisar dengan blender.Tambah garam dan pewarna. Tapiskan.
- Di dalam kuali, campur kedua-dua tepung dan jus pandan untuk hasihkan doh.Kacau adunan hingga pekat.Keluarkan bila sudah mendidih.Biarkan sebentar.
- Isikan mangkuk dengan ais dan air sejuk. Tekankan dengan acuan ke dalam air sejuk.
- Didihkan pula gula melaka dan gula batu dengan 100ml air.Bila mendidih , sejukkan.
Unduk dihidangkan: Cedok 3-4 sudu cendok ke dalam bekasdan bahagian atas diisi dengan air hancur.Tambah kacang merah. Tuangkan 3-4 sudu santan, 2 sudu sirap dan durian lecek. Minum masa waktu panas slrppppp...leganya.
No comments:
Post a Comment